Work Smarter 2021: Leer strategisch ondernemen met Jeroen De Flander

Interessant, interessanter, interessantst: dat waren de sprekers die we een podium gaven op Work Smarter 2021. En ook: enthousiast. Velen van hen konden niet wachten om ein-de-lijk weer live een keynote te geven. Zo ook Jeroen De Flander: professor, ondernemer, bestsellerauteur, veelgevraagd keynotespreker en vooral een expert in ‘strategie-uitvoering’. Een sneak peek van het verhaal dat hij in 2021 bracht.

Jeroen zit in de auto als we hem opbellen. Supercontent want hij gaf net zijn eerste livetalk sinds de zomer van 2020. De coronapandemie heeft ook zijn business heftig dooreengeschud, geeft hij toe: “Tot in maart 2020 stond ik 70% van mijn tijd op een podium. Die opdrachten vielen in één klap weg. Ons consultancybedrijf vreesde om massaal klanten te verliezen en alle coaching moest virtueel. En mijn bierbedrijfje overleefde de sluiting van de horeca niet. Ik weet dus als geen ander dat een crisis een uitdaging is.”

De markt is veranderd

Maar uitdagingen zijn er om aan te pakken, vindt hij: “Tuurlijk is dat even slikken, zo’n plotse lockdown. We moeten daar niet flauw over doen: elke ondernemer sloeg initieel in een paniekkramp. Vandaag trekt de economie duidelijk weer aan maar de markt is onherroepelijk veranderd. De klanten zijn er nog, maar hun gedrag is gewijzigd. Bedrijven moeten dus wel in de spiegel kijken en nadenken over hun toekomst. En best zo snel mogelijk. Wie nu stappen zet, neemt gegarandeerd een voorsprong.”

66% van de Belgische kmo’s ziet de toekomst positief tot heel positief, bleek uit een survey van Teamleader begin 2021. Nu nog de tips van Jeroen vastpakken om alle kansen te verzilveren …

Begin vandaag nog

‘Denk na over je toekomst en begin vandaag nog’: dat is één van de belangrijkste boodschappen die Jeroen De Flander op Work Smarter 2021 wil meegeven. “Grote bedrijven hebben al een nieuwe strategie klaar, maar veel kmo’s aarzelen nog. Ze focussen op heropstarten, op het nu en zijn nog niet bezig met de toekomst.”

“Dat is zonde, want de kansen liggen voor het rapen. Anders dan na de kredietcrisis van 2008 is er nu geld. Veel bedrijven, banken en investeerders hebben 1,5 jaar hun centen opgepot. Leg nu een slimme strategie op tafel en je vindt probleemloos kredieten of investeerders die met jou in zee willen.”

“Leg nu een slimme strategie op tafel en je vindt probleemloos kredieten of investeerders die met jou in zee willen.”

Strategie is geen vies woord

Het hoge woord is gevallen: strategie. Het stokpaardje van Jeroen blijft een struikelblok voor heel veel ondernemingen, vertelt hij: “Als ik over strategie spreek, zie ik nog altijd ondernemers met de ogen rollen. Vooral kmo’s beschouwen het vaak als een vies woord. Ze weigeren om er veel tijd in te steken. Met als gevolg dat ze zich uit de naad werken, zonder daar altijd de vruchten van te plukken. Wie slim en winstgevend wil werken, durft ook stilstaan bij wat hij doet en hoe hij het doet. En durft ‘nee’ zeggen. Dat is strategie.”

Work smarter: choose your battles

Als Jeroen iets over strategie zegt, dan zal het wel waar zijn. Hij adviseerde de grootste bedrijven ter wereld. Zijn boeken met ronkende titels als ‘Strategiehelden’ en ‘De wetenschap van succes’ zijn bestsellers. Daarom waren we zo benieuwd naar zijn keynote tijdens Work Smarter 2021. Eén gouden tip om een strategieheld te worden, wou hij vandaag al aan ons kwijt: lijst je activiteiten op in vakjes en durf keuzes maken.

“Het concept is heel simpel”, legt hij uit. “Klasseer al wat je doet in drie kolommen: ‘blijven doen’ want veel kans op succes, ‘loslaten’ wegens geen toekomstpotentieel en ‘twijfelgevallen’. Een makkelijke oefening is dat niet. Je moét knopen durven doorhakken en beslissingen nemen. Maar wie dat niet kan, is geen goede ondernemer. Want om te groeien, moet je weten waarop je wil focussen. Dat is strategie. En dat is ‘slimmer werken’."

“Om te groeien, moet je weten waarop je wil focussen. Dat is strategie. En dat is ‘slimmer werken’."

Benieuwd naar de sprekers van de volgende editie? Neem hier een kijkje!

  • 08/09/2021
  • Laatst gewijzigd op 17/07/2023

Gerelateerde blogposts