Moeten grootse agencies groot zijn?

Op Work Smarter, ons jaarlijks ondernemersevent, wordt wel eens tegen heilige huisjes geschopt. “Als je het leuk wil houden in je agency, ben je best met minder dan 20”, vertelde Tijs de Boeck tijdens ons growth panel. “The sky is the limit wat aantal mensen betreft”, counterde Sandra Beelaert. Een gesprek over schaalvoordelen en -nadelen, kwantumsprongen en bedrijfscultuur.

7, 11, 15 en 20. Zo veel volk werkt er in de agencies van Sandra Beelaert (Marketing FIZZ), Tijs De Boeck (Open Up Media), Jelle Van den Bergh (Wieni) en Jeroen Buggenhoudt (Conversal). Maar groeien is veel meer dan een ongelimiteerde growth in numbers. Van de voor- en nadelen tot de impact op je teams: ons panel dook in the rabbit hole van de groei.

Een rekbaar begrip

De definitie van groei verschilt voor elk van de Work Smarter-panelleden, maar over één ding zijn ze het allemaal eens: leuk en kwalitatief werk primeren én een langdurige band met je klant. Jelle: “Wij willen vooral meer en langer voor klanten werken. Een hogere lifetime value is daarom een belangrijke groeimetric.” Sandra sluit zich daarbij aan: “Wij definiëren onze marketingdoelen altijd op lange termijn. We doen zo weinig mogelijk kleine projecten.”

“Groei is belangrijk, maar niet ten koste van je mensen.”

Tijs vertelt dat zijn bedrijf qua omzet elk jaar een ambitieuzer target heeft. “Maar eigenlijk is dat bijzaak: het mag niet ten koste gaan van het werkplezier.” Jeroen knikt. “Iedereen heeft al woelige periodes meegemaakt, maar als de gezondheid van je medewerkers of de teamsfeer eronder beginnen te lijden, moet je ingrijpen. Groei is belangrijk, maar niet ten koste van je mensen.”

De kwantumsprong

Elk bedrijf heeft een kantelpunt waarop groei niet meer te stoppen is. Dan moet je als ondernemer wat leren loslaten, vindt Sandra. “Je merkt dat je niet meer alle projecten zelf kan trekken, en dat is ok. Ik kon plots aan het bedrijf werken in plaats van in het bedrijf. Je moet je teams leren vertrouwen.” Ook voor Thijs was dat een zoekproces: “Ik was zaakvoerder samen met een partner, en wij konden aanvankelijk ook moeilijk loslaten. Maar het is ons toch gelukt.”

Bij de kwantumsprong hoort wat klantencoaching. Jeroen: “Klanten die van bij het begin aan boord zijn, zijn vaak nogal aan je gehecht. Ze willen de zaakvoerder persoonlijk spreken, en dan nog het liefste om 23u ‘s avonds. Ook hen moet je leren om los te laten. Ondertussen willen onze nieuwe klanten al lang niet meer met mij persoonlijk spreken, maar met de PM of teamleider. Als ik dan toch bijspring, wordt dat dubbel zo hard geapprecieerd.”

Beslissingen durven nemen, ook dat maakt deel uit van de kwantumsprong. Jelle: “Wij hadden een grote klant die de komende jaren een massa projecten wilde doen samen. Daarvoor hebben we bewust kleinere klanten opzijgezet. Resultaat: een pak minder overhead. Dat durf je niet altijd als bedrijf, maar het heeft ons wel veel opgeleverd: kwalitatief zijn we boven onszelf uitgestegen.”

De 8 groeipijnen van Thomas Joos

Niet alleen op Work Smarter 2022, maar ook in 2021 werden er dingen gezegd over groeien. Een felgesmaakte presentatie was die van Thomas Joos, Founder en CEO van Hypernova en Oprichter van Creative Leaders. Dit waren de acht groeipijnen in zijn bedrijf. Herken jij ze?

  1. Je werkt ‘dubbele’ uren en hebt altijd tijd tekort.
  2. Je krijgt plots moeite om projecten op tijd af te werken.
  3. Mensen werken niet meer zo enthousiast mee als in het begin.
  4. Je hebt je rol als oprichter niet goed afgebakend.
  5. Je belooft kwaliteit, maar kan het niet waarmaken.
  6. Je haalt je doelstellingen niet, maar weet niet waarom.
  7. Informatie moet vaak herhaald worden voor het doordringt.
  8. Mensen werken naast elkaar.

Benieuwd hoe Thomas leerde van alle builen en blauwe plekken die hij in zijn carrière opliep? Herbekijk hier zijn keynote en kom te weten hoe je zijn acht groeipijnen bestrijdt.

Lessen over bedrijfsprocessen

Wie groeit, moet z’n manier van werken aanpassen. Sommigen vinden dat fijn, anderen aartsmoeilijk. Jeroen is er ééntje van de eerste categorie. “Ik vind het zalig om een ecosysteem te bouwen waarmee je tools kan linken, want structuur en schaalbaarheid zijn zo belangrijk. Teamleader helpt daarbij. Ik heb echt aan mijn processen gebouwd, en daar plukken we nu de vruchten van.”

Sandra is nog steeds een beetje zoekende. “Mijn organisatiestructuur is de afgelopen jaren om de zes maanden veranderd. Ik vind het moeilijk om mijn bedrijfsprocessen daar steeds op af te stemmen, de juiste manier van werken is voor ons een continue zoektocht.”

Tijs zit ergens in het midden. “Je processen in vraag stellen is een must: je moet nu eenmaal durven afbakenen. Maar ik heb wel gezien dat als je één werf afsluit, er ergens anders vijf bijkomen. Het blijft een uitdaging om te optimaliseren.”

“Op elke verandering staat bij ons een einddatum. Zo krijg ik mijn mensen veel beter mee."

Jelle sluit zich daarbij aan: “Je moet constant veranderingen doorvoeren, en vaak betekent dat experimenteren. Bij ons staat er op elke verandering een einddatum, om vervolgens met het team te evalueren. Ik merk dat ik op die manier mensen veel beter mee krijg, in plaats van veranderingen gewoon op te leggen zonder boe of ba.”

Size matters

Helemaal op het einde van ons growth panel durft moderator Robin toch de hamvraag aan: wie van dit gezelschap is nog van plan te groeien? Tijs is stellig: “Onze ambitie zit rond de 15 medewerkers. Ik heb gehoord dat dat het leukste is. Bij ons zitten ook wel wat mensen die van een groter agency komen en zich beter thuis voelen in een kleinere structuur.” Jelle knikt: “Het wordt er echt niet leuker op naarmate je groeit. Dat hoorde ik van bedrijfsleiders die nu met meer dan honderd mensen zitten. Die fout wil ik niet maken.”

Sandra legt zichzelf geen beperkingen op. “Ik zie wel wat er op mijn pad komt, en schakel altijd het liefste op het moment. Mij lijkt het net heel boeiend om bijvoorbeeld met meer dan 30 te zijn. Ik laat mijn groei eerder afhangen van welke klanten komen aankloppen.” Jeroen vindt dat we het misschien te veel bekijken vanuit het standpunt van de zaakvoerder. “Er is veel talent dat graag in een groot agency werkt - ook die wil je kunnen binnenhalen. Grote structuren bieden ook houvast. Ik hou mijn opties dus open.”

Hoeveel groei genoeg is? Voor sommigen is het heel duidelijk, voor anderen een groot vraagteken. En is dat niet net eigen aan ondernemen?

Geboeid door dit soort inzichten en verhalen van andere agencies? Dan volg je onze Agency Life-reeks al, toch? Registreer je nu en beluister, bekijk en lees hoe je collega’s hun agency runnen. We bestoken je niet met mails – enkel straffe content, beloofd!

  • 09/09/2022
  • Laatst gewijzigd op 19/03/2024

Gerelateerde blogposts