Onafhankelijkheid is essentieel voor ons: “Wij maken bewust geen deel uit van een grotere groep”

Onafhankelijk zijn: is het een must voor jouw groeiend agency, of kies je toch beter voor het comfort en de voordelen van een grote groep? We zoeken het uit in deze Agency Life-episode.

Young Ones in de kijker

In Agency Life – Young ones bepalen we wat nodig is om een topagency, creatief bureau of digitale studio te runnen. Vorig seizoen gaven we het woord aan gevestigde waarden, nu maken we het podium vrij voor jong(er) talent. Hoe kijken de agencies van morgen naar topics als groei, prijszetting en onafhankelijkheid? Je leest het allemaal hier.

In deze eerste episode gaan we op zoek naar de ideale klant, en hoe die eruitziet. En spotten we meteen ook de niet-zo-ideale klant. Onze panelleden van dienst zijn Alonzo Euphrosina (Bolden), Cleo De Backer (We Make You Happy), Timur Khan (Fold), Taha Riani (Allyens) en Jonas De Wit (Lucy).

Onafhankelijkheid als trigger

Voor Jonas De Wit, Managing Director bij Lucy, was het meteen duidelijk dat zijn bureau een vrije koers moest varen. “Al onze oprichters komen van bureaus in grote (internationale) groepen. Toch vragen merken steeds meer om onafhankelijk advies. Wij hebben daarop ingespeeld.”

“We zitten niet samen in een groep met pakweg een pr-bureau, productiehuis of digital agency, en voelen ons dus ook niet gestuurd om bijvoorbeeld meer tv-campagnes of online advertising te verkopen. We kiezen wat het beste is voor de klant en zijn neutraal in onze ideeën en de kanalen die we daarvoor kiezen.”

Jonas weet perfect wat hij mist. “Als je deel uitmaakt van een grotere groep heb je meer schaalvoordeel, een groter budget, soms zelfs coolere klanten. Maar voor ons was het geen optie.”

Onafhankelijkheid was een basisvereiste om met Lucy te starten.
Jonas De Wit, Lucy

Gulden middenweg

Cleo De Backer van event agency We Make You Happy (WMYH) heeft misschien wel de gulden middenweg gevonden. “Wij zitten onder het moederbedrijf Arf & Yes, maar die onderneming doet iets helemaal anders dan wij, namelijk lichtarchitectuur. Zij zetten dus niet mee onze strategische lijnen uit.”

“Wel geeft de groep ons de kans om WMYH uit te bouwen met de nodige financiële steun, zonder dat we daarvoor onze onafhankelijkheid moesten opgeven. We krijgen sterk zakelijk -en boekhoudkundig advies dat je niet altijd krijgt door te netwerken.”

De kennis die je opdoet van ervaren mensen in een grotere groep is erg nuttig.
Cleo De Backer, We Make You Happy

Dure fouten

Allyens, het agency van Taha Riani dat zich specialiseert in inclusieve marketing, opereert ook onafhankelijk. Toch was een beetje hulp misschien niet verkeerd, vertelt Taha. “We hebben in het begin veel dure fouten gemaakt. Een mentor was welkom geweest.”

Desondanks wist Taha het te rooien. “We zijn gestart met een enorm idealistische houding: wij doen alles, wij kunnen alles. Zonder die mentaliteit waren we niet ver gekomen. Maar de fouten van toen kunnen we ons nu niet meer permitteren.”

Dat hij door die onafhankelijkheid minder snel kon schalen, is voor hem geen probleem. “Ons traag groeiproces zie ik als een voordeel. Je kan dan echt een bedrijfscultuur opbouwen. Bovendien werk je ook met mensen. Die moet je tijd geven, je kan niet zomaar gaan schalen zoals met een product.”

We hebben in het begin veel dure fouten gemaakt. Een mentor was welkom geweest.
Taha Riani, Allyens

Flirten met de groten

Ook Alonzo Euphrosina, Creative/UX Director en zaakvoerder bij Bolden, staat op zijn onafhankelijkheid. “Ik bepaal samen met het team welke projecten we met Bolden doen. Bovendien hebben we ook geen krediet of schulden. Dat laat ons toe om vrij te zijn.”

Toch heeft Alonzo er weleens aan gedacht om zich aan te sluiten bij een grotere groep. “Alles zelf doen is traag. We hebben geflirt met een groter bureau dat dezelfde bedrijfscultuur had, maar het is bij vriendschap gebleven.”

Wie onafhankelijk wil zijn, maakt fouten, en dat vindt Alonzo helemaal ok. “Fouten die je zelf maakt zijn pijnlijk, maar je leert er wel enorm veel van. De lessen die wij geleerd hebben uit gratis werk of slechte beslissingen zijn goud waard.”

Bolden heeft geen krediet of schulden. We zijn écht vrij.
Alonzo Euphrosina, Bolden

Timur Khan van marketing agency Fold ziet wel mogelijkheden in verschillende gespecialiseerde agencies onder één koepelbedrijf. “Dan krijg je kleine bedrijfjes voor bijvoorbeeld branding, community, pr,… die allemaal apart in die sweet spot tot 15 medewerkers blijven, en bij elkaar kunnen aankloppen voor ondersteuning.”

“Als je te snel schaalt, loop je het risico dat je niet meer de juiste mensen vindt, of verkeerde mensen aanneemt”, aldus Timur. “Wij willen niet in die valkuil trappen, en doen maandelijks beroep op een goede recruiter. De kost van talentvolle mensen die weggaan na drie maanden is immers nog een pak groter.”

Een grotere groep met verschillende gespecialiseerde agencies: ik zie daar wel wat in.
Timur Khan, Fold

Benieuwd naar wat Jonas De Wit en co nog voor jou in petto hebben? In een volgende episode stellen we ons vragen bij groei: is op dat vlak “the sky the limit”?

Ook interessant