Klanten moet je durven selecteren volgens je eigen voorwaarden: “Is er geen match, dan weiger je beter.”

Van moeilijke samenwerkingen over foute merken tot het nut van pitches: hoe kies jij als agency je klanten? En durf je weleens een klant of een project te weigeren? Daarover gaat deze Agency Life-episode.

Young Ones in de kijker

In Agency Life – Young ones bepalen we wat nodig is om een topagency, creatief bureau of digitale studio te runnen. Vorig seizoen gaven we het woord aan gevestigde waarden, nu maken we het podium vrij voor jong(er) talent. Hoe kijken de agencies van morgen naar topics als groei, prijszetting en onafhankelijkheid? Je leest het allemaal hier.

In deze eerste aflevering gaan we op zoek naar de ideale klant, en hoe die eruitziet. En spotten we meteen ook de niet-zo-ideale klant. Onze panelleden van dienst zijn Alonzo Euphrosina (Bolden), Cleo De Backer (We Make You Happy), Timur Khan (Fold), Taha Riani (Allyens) en Jonas De Wit (Lucy).

De perfecte match

Pak je als als jong agency wat er te pakken valt, of is het belangrijk om van in het begin goed af te wegen welke projecten en klanten je aanvaardt? Voor Cleo De Backer van event agency We Make You Happy (WMYH) hangen samenwerkingen af van een veelheid aan factoren.

Zowel de opdracht zélf als de klant moeten in lijn liggen met ons dna. Ik wil dat alles wat we maken WMYH uitstraalt naar de buitenwereld toe.” Wat pitches betreft, kijkt Cleo vooral naar middelen en beschikbare tijd. “Als een pitch te veel energie dreigt op te slorpen, weigeren we die en focussen we op nieuwe projecten van bestaande klanten.”

Ook het team speelt een belangrijke rol bij het aanvaarden van nieuwe opdrachten. “Als er iets binnenkomt, polsen we meteen of er enthousiasme is. Als ik merk dat niemand er zin in heeft, beginnen we er meestal niet aan. Dan weet je toch: dit project gaat blijven liggen.”

Klanten moeten matchen met ons dna. Zo versterkt elk project dat we doen onze positionering.
Cleo De Backer, We Make You Happy

Fame & fortune

Jonas De Wit, Managing Director bij creative agency Lucy, heeft wellicht de meest opvallende graadmeter om te kijken of een klant of project hem ligt. “Wij selecteren volgens de 5 f’en: fun, fortune, fame, future, en friends. Is een project leuk voor het team? Brengt het ons financieel of qua imago iets op? Maakt het ons beter voor de toekomst? Als je niet voldoet aan 3 van de 5, dan kiezen we voor de 6e f: fuck off. Je moet nee leren zeggen.

Jonas durft al eens een klant te laten gaan. “We hebben er al drie of vier echt buitengezet, zelfs fee-klanten. Als je voelt dat de samenwerking verwatert, dat het je dna aantast, is het tijd om knopen door te hakken. Je droomklantenbestand samenstellen blijft een aartsmoeilijke taak.”

Projecten op de lange termijn genieten sowieso de voorkeur bij Jonas. “Wij zijn brand builders. We kijken altijd naar het grotere objectief van de klant of het merk waarvoor we werken, ook al worden we soms maar op één campagne gebrieft.”

Als een klant niet voldoet aan minstens drie van onze vijf selectiecriteria, dan werken we er niet voor.
Jonas De Wit, Lucy

Ook Taha Riani richt zijn blik op de lange termijn. Als zaakvoerder van Allyens, een agency dat zich specialiseert in inclusieve marketing, is het voor hem cruciaal dat klanten de juiste intenties hebben.

Als klanten niet op dezelfde golflengte zitten als wij, dan zetten we de samenwerking stop. Dat hebben we al een aantal keer gedaan, zelfs met grote klanten. Alle neuzen moeten in de juiste richting staan, je team moet erin geloven. Zoniet, dan laat je een project beter voor wat het is. Als je er om budgettaire redenen toch mee doorgaat, trek je vaak aan het kortste eind, want dan moet je uiteindelijk alles zelf doen.”

“Zomaar alles aannemen gaat ook niet meer. We zijn een groeiend bedrijf dat mensen en middelen op de best mogelijke manier wil inzetten. Nee leren zeggen tegen klanten maakt deel uit van ons groeiproces. Je moet het doen om goed werk te blijven leveren.”

Ook met grote klanten hebben we al samenwerkingen stopgezet. Het maakt deel uit van ons groeiproces.
Taha Riani, Allyens

Niet altijd fun

Alonzo Euphrosina, Creative/UX Director bij Bolden, weigert minder snel projecten. “Er zijn best wel wat opdrachten waar je hart niet sneller van klopt, maar die voer je toch gewoon uit? Het is niet altijd feest.”

Volgens Alonzo zijn moeilijke klanten of saaiere projecten een leerschool voor je agency. “20% van je werk is misschien niet zo spannend, maar je leert er wel van. Het draait ook niet altijd om de uitkomst, het proces kan even interessant zijn. Ook uit projecten waar je niet warm voor loopt haal je waardevolle dingen.”

Klanten worden bij Bolden sowieso goed gescreend. “Wij doen geen campagnes en gaan altijd voor een langdurige samenwerking. Daarom moeten we ons steeds afvragen: is dit een klant waarvoor we lang willen werken?”

Niet elke opdracht is boeiend, en dat is ok. Het is niet altijd feest.
Alonzo Euphrosina, Bolden

Timur Khan van marketing agency Fold sluit zich aan bij Alonzo. “Projecten zijn niet altijd fun. Elk bedrijf heeft een cash cow nodig. Maar de allerbeste projecten blijven natuurlijk die die zowel leuk als lucratief zijn.”

“Veel heeft te maken met ervaring en maturiteit”, besluit Timur. “Zo hebben wij vorig jaar twee projecten overgenomen van een ander agency. Maar dat liep al snel fout: alles was te duur, alles was onze schuld. Als ik zulke dingen nu opnieuw zie, weet ik meteen: niet ok. Maar dat leer je pas nadat je eens tegen de lamp gelopen bent.”

Benieuwd naar wat Cleo De Backer en co nog voor jou in petto hebben? In een volgende aflevering hebben we het over prijszetting en stellen we ons de vraag of je als startend agency onder de marktprijs moet gaan.

Ook interessant