Agency Life: Is groeien een must? “Wij willen niet groter worden dan 15 man”

Van je eerste werknemer tot een team dat uit z’n voegen barst: als startend agency kan het hard gaan. Is ongebreidelde groei de enige weg vooruit, of hou je jouw team beter klein? Over die vraag gaat deze Agency Life-episode.

Young Ones in de kijker

In Agency Life – Young ones bepalen we wat nodig is om een topagency, creatief bureau of digitale studio te runnen. Vorig seizoen gaven we het woord aan gevestigde waarden, nu maken we het podium vrij voor jong(er) talent. Hoe kijken de agencies van morgen naar topics als groei, prijszetting en onafhankelijkheid? Je leest het allemaal hier.

Vandaag gaan we op zoek naar de ‘sweet spot’, althans wat de grootte van je agency betreft. Onze panelleden van dienst zijn Alonzo Euphrosina (Bolden), Cleo De Backer (We Make You Happy), Timur Khan (Fold), Taha Riani (Allyens) en Jonas De Wit (Lucy).

Start-upmentaliteit

Als agency kan je je pijlen richten op eindeloze groei, of bewust op de rem duwen als je team te groot wordt. Alonzo Euphrosina, Creative/UX Director en zaakvoerder bij Bolden, is er eentje van de laatste strekking.

“Bij de start van Bolden liet ik me coachen door ondernemers die hun zaak hadden uitgebouwd tot een succes. Allemaal zeggen ze: ‘Het was leuk tot 15 man’. Als ondernemer mis je dat spannende begingevoel snel wanneer je doorstoot.

Ook voor aanwervingen kan de grootte van je bureau een verschil maken. Alonzo merkt dat kleinere bureaus een grotere aantrekkingskracht uitoefenen op creatives. “Grote agencies zijn leuk voor je portfolio, maar ik heb het gevoel dat de meeste creatieven het beste aarden in een kleiner team.

Elke ondernemer die ik spreek, mist de periode waarin z’n agency nog klein was.
Alonzo Euphrosina, Bolden

Van micro naar macro

Cleo De Backer, Managing Partner bij event agency We Make You Happy, is niet vies van groei. “Wij zetten elk jaar nieuwe targets: ofwel proberen we méér uit een bestaande klant te halen, ofwel gaan we voor een ander type of nieuwe projecten. Als er daarvoor extra mensen nodig zijn, is er bij ons wel marge om van 10 naar 15 man te groeien.”

Voor Cleo hangt groei vooral af van de kansen die ze krijgt, en de projecten die binnenvallen. “Als morgen onze droomklant aan de deur klopt waardoor we écht moeten schalen, dan ga ik dat waarschijnlijk wel doen. Al heb ik misschien wel dezelfde ingesteldheid als Alonzo, en trek ik alsnog de grens.”

Hoe leid je die groei uiteindelijk in goede banen? Dat is voor Cleo nog een raadsel.

Als morgen onze droomklant aanklopt, zou ik wel durven schalen. Al heb ik nog geen idee hoe we die groei in goede banen moeten leiden.
Cleo De Backer, Managing Partner We Make You Happy

Een teken van ambitie

Jonas De Wit, Managing Director van creative agency Lucy, ziet geen graten in een beetje gezonde groei. Zijn team bestaat ondertussen uit ongeveer 15 mensen, en dat magische cijfer boezemt hem geen angst in. “Een groter team is geen streefdoel op zich, maar waarom niet blijven groeien als je het kan managen? Dat is toch een teken van ambitie?”

Een sterke interne organisatie blijkt daarbij wel een must. “Wij hebben heel snel iemand aangeworven die de interne planning doet. We hebben dat bewust uit handen gegeven, om zo groter te kunnen worden en de juiste profielen aan te werven.”

Brengt een groter team ook meer geld in het laatje? Die vraag houdt Jonas al even bezig. “We zijn allemaal ondernemers, en je doet het uiteraard ook om er iets aan te verdienen. Maar hou je er echt meer aan over als je met méér mensen bent? Niet noodzakelijk, en daar moet je ook bij stilstaan. Misschien is persoonlijke groei wel belangrijker.”

Zolang het manageable blijft, blijven wij ons team uitbreiden.
Jonas De Wit, Managing Director Lucy

Passie primeert

“Ik ken een bedrijf dat opsplitst vanaf het moment dat er meer dan 24 mensen werken,” vervolgt Alonzo van Bolden. Timur Khan, zaakvoerder van marketing agency Fold, ziet wel wat in die werkwijze.“ Er is niets mis met splitsen. Uiteindelijk draait het toch om passie? Je wil jezelf constant blijven prikkelen. Als dat wil zeggen dat je de fakkel doorgeeft bij 15 mensen, dan moet dat kunnen.”

“Ik kreeg die stelling vroeger soms voorgeschoteld: als er morgen iemand langskomt die een paar honderdduizend euro wil betalen voor Fold, verkoop je dan? Ik vind het belangrijk om over het grotere plaatje na te denken.”

“Groei brengt ook twijfels met zich mee, én regels. Wij zitten nu in de sweet spot, met ongeveer 8 mensen. Maar hoe groter je wordt, hoe meer bureaucratie er ook bij komt kijken. Zelfs bij agencies met 25 mensen merk je dat al. Ook goede profielen blijven vinden wordt alsmaar minder evident.”

Als ondernemer wil je jezelf blijven prikkelen. Misschien is het wel goed om bij 15 mensen de fakkel door te geven en iets anders te gaan doen.
Timur Khan, zaakvoerder van Fold

Ook Taha Riani laat zich niet afschrikken door een beetje groei. Als Managing Partner van Allyens, een agency gespecialiseerd in inclusieve marketing, ziet hij de waarde van grote projecten. “In het begin deden we heel wat kleine zaken, maar als je klanten groter worden komen er extra uitdagingen en dus ook nieuwe mensen bij. Met een uitgebreider team kan je die projecten met veel nullen aan. Zolang je je mensen maar inspireert en er een échte challenge van maakt.”

Toch ziet ook Taha de bureaucratie waar Timur over spreekt om de hoek loeren. “Als je begint te groeien is de losse cultuur die je in het begin had niet meer werkbaar. Je hebt systemen en processen nodig: mensen moeten opgevolgd worden, je moet zaken kunnen verantwoorden, briefen, regels opstellen … Op een gegeven punt moet je al die dingen wel implementeren.”

Ten slotte geldt voor Taha toch: the bigger, the better. “Als je inclusieve marketing mainstream wil maken, dan moet je in grote bedrijven het verschil maken, met uitgebreide projecten en desnoods een veel groter team. Blijf je klein, dan kan je dat toch moeilijker bolwerken.”

Benieuwd naar wat Alonzo Euphrosina en co nog voor jou in petto hebben? In de volgende en laatste episode van Agency Life zoeken we uit of groei automatisch chaos betekent. Kan je gestructureerd groeien?

Ook interessant