20180129 Q2 Blog3 8 Essential Skills Header

De projectmanager heeft veel invloed op het al dan niet slagen van een project. Deze 8 essentiële vaardigheden moet een projectmanager altijd in meer of mindere mate bezitten.

De projectmanager heeft veel invloed op het al dan niet slagen van een project. Hij of zij zeurt niet alleen iedereens oren van het hoofd over naderende deadlines, maar heeft bepaalde talenten nodig om voor een succes te zorgen. Deze 8 essentiële vaardigheden moet een projectmanager altijd in meer of mindere mate bezitten:

1. Communicatieskills

Goede projectmanagers zijn sterk in communiceren. Ze weten hoe je duidelijke doelen formuleert, taken toelicht op een manier die voor iedereen duidelijk is en concrete resultaten voorlegt aan de vragende partij. Ze weten ook wanneer een telefoontje, een e-mail of een meeting aangewezen is om iedereen terug om dezelfde lijn te krijgen. Met behulp van goede communicatie bouwt een projectmanager aan vertrouwen en engagement.

2. Leiderschap

20180129 Q2 Blog3 8 Essential Skills Inline 1

2. Leiderschap

Assertief, maar toch vriendelijk. Inspirerend, met een heldere visie die medewerkers motiveert om efficiënt naar een gezamenlijk doel toe te werken. Een projectmanager werpt zich op als een strenge, maar rechtvaardige leider.

3. Diplomatisch

Mensen zijn ook maar mensen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat elk project wel eens gepaard gaat met persoonlijke en/of professionele conflicten. Als projectmanager zorg je ervoor dat ze niet uitmonden in echte ruzies, en nog liever creëer je een win-win scenario voor iedereen.

4. Time management

Time management is meer dan je aan het schema houden. Het betekent ook dat je je eigen tijd én die van je medewerkers respecteert. Daarom zorg je ervoor dat meetings efficiënt verlopen en durf je ook ‘nee’ te zeggen.

5. Financiële ingesteldheid

20180129 Q2 Blog3 8 Essential Skills Inline 2

5. Financiële ingesteldheid

Budgetmanagement is een kritiek onderdeel van projectmanagement. Tenzij je werkt voor een sjeik, moet je waarschijnlijk elke cent die je uitgeeft, kunnen verantwoorden. Wees er zeker van dat je de financiën van je project goed beheert. ‘Meer doen met minder’ is immers het motto van deze tijd.

6. Risicomanagement

Door risico’s in te schatten en er op te anticiperen, versterk je je controle over een project. Niemand houdt van verrassingen, dus maak een lijst van zaken die zouden kunnen misgaan en bedenk manieren om ermee om te gaan. Zo kan je dekan de impact op je project zoveel mogelijk beperken.


7. Meeting skills

Een projectmanager spendeert flink wat tijd aan vergaderen met verschillende mensen, van medewerkers en klanten tot het hogere kader en andere stakeholders. Door deze meetings goed voor te bereiden, bespaar je jezelf problemen: nodig enkel de mensen uit die echt kunnen bijdragen en stuur hen op voorhand een lijst met onderwerpen (en eventuele vragen) die je wil bespreken. Maak de doelstellingen duidelijk aan het begin van de meeting en hou de klok in de gaten voor een geslaagde vergadering.

8. Expertise

Projectmanagers die de projecten vanbinnen en vanbuiten kennen, hebben een grote voorsprong op zij die dat niet doen. Vakkennis onderscheidt een goede projectmanager van een fantastische. Specifieke expertise kan je helpen om moeilijke vragen te beantwoorden en eenvoudig aanpassingen te maken wanneer dat nodig is.

Meer weten over projectmanagement?

  • BE NL PM Cover Nocircle
    • E-book

    De basics van projectmanagement

    Resources plannen, deadlines halen en je projecten op tijd én binnen het budget opleveren. Projectmanagement is absoluut géén piece of cake. Dit e-book leert je alle kneepjes van het vak. Zo lever je nog betere projecten op.