13/05/2019 | Leestijd 3 minuten

In gesprek met Teamleader's nieuwe VP Product

HQ Blog Interview VP Product Header

Recentelijk mocht Teamleader een nieuw werkpaard verwelkomen in haar stal. Wij keken het paard in de bek en gingen in gesprek met Didier Malherbe, nieuwe VP Product. Wie is hij, wat doet hij, en vooral: wat drijft hem?

Didier, hoe ben jij bij Teamleader terechtgekomen?HQ_Blog_InterviewVPProduct_inlineImage

Enkele maanden geleden werd ik gecontacteerd door een recruteringsagentschap. Ze vertelden me over het verhaal en het enorme potentieel van Teamleader. Ik was geboeid en na enkele gesprekken met het management ontstond er een goede klik. De overstap was geen lichte beslissing, mijn gezin en ik woonden en werkten op dat moment in Dublin. Maar ik was er van overtuigd dat dit juiste volgende stap zou zijn, en ik heb er ondertussen nog geen moment spijt van gehad.

Vanuit welke krochten van de IT-sector ben je afkomstig?

Ik ben ondertussen 12 jaar actief in softwareontwikkeling, steeds in digitale producten. Ik begon in een start-up en ben zo verder geëvolueerd naar een digital agency, dan e-commerce en tenslotte in travel- en marketingservices.

Via verschillende managementfuncties groeide ik door tot Product Leader. In mijn meeste recente rol was ik verantwoordelijk voor de productvisie, strategie en roadmap, alsook het aansturen van 18 Product Managers en Designers. Dit ligt dus volledig in lijn met wat ik hier bij Teamleader doe.

Wat is momenteel je grootste uitdaging binnen Teamleader?

Mijn grootste uitdaging bestaat eruit te vrijwaren dat we op de juiste zaken blijven focussen bij het uitbouwen van ons product. Product Management is altijd een oefening in het langetermijndenken en visie en strategie omzetten naar de korte termijn. Daarin is één van de grootste denkoefeningen het uitstippelen van een roadmap die onze strategie weerspiegelt en stappen zet richting onze visie.

Hoe ga je te werk bij het bepalen van de roadmap?

Mijn aanpak is “evidence-based”, gedreven door data, klanteninzichten en vergelijkingen met de concurrentie. Bij Teamleader hebben we een rijkdom aan deze informatie, vanuit analyse van Teamleadergebruik, NPS-onderzoek (Net Promotor Score, een manier om klanttevredenheid te meten nvdr.), feedback van onze support-, sales- of customer success teams, klanteninterviews en surveys, en ook via gebruikers die besluiten om hun account op te zeggen.

We verzamelen en groeperen al deze input. Als we duidelijke patronen zien, weten we welk deel van het product het meeste aandacht nodig heeft. Het is steeds een evenwichtsoefening tussen het verbeteren van bestaande functionaliteit en de uitbouw van nieuwe, innovatieve features. Bij elk initiatief wordt er gekeken in hoeverre dit bijdraagt tot onze productvisie en -strategie.

Hoe ziet die strategie er juist uit?

Teamleader heeft een sterk ontwikkelde strategie, waarin onze klanten centraal staan en waarin we het voortouw blijven nemen in het verhaal van lead-to-cash, of met andere woorden, van potentiële klant naar betaalde factuur.

De komende zes maanden ligt onze strategische focus op de volgende thema’s die inspelen op bovenstaande strategie:

  • Naadloze tijdsregistratie op web en mobiel
  • Eenvoudig templatebeheer
  • Next level projectmanagement
  • Beste van de klas zijn in mobiele ervaring
  • Actiegerichte inzichten in je salesfunnel en prestaties van je werknemers
  • Meest efficiënte en betrouwbare facturatie
  • Frictieloze administratie
  • Verdere uitbouw van onze Marketplace
  • Een top notch begeleiding bij de opstart van je account

Vorig jaar publiceerden jullie ook een roadmap. Die werd niet 100% voltooid. Hoe sta je hier tegenover?

Zoals enkele toonaangevende productgedreven organisaties in de VS en Europa, werken we met een rolling roadmap van zes maanden. Dit stelt ons in staat om strategisch te kunnen plannen, maar ook zeer snel bij te kunnen sturen op basis van nieuwe inzichten van onze klanten of de markt.

We gaan uit van een 75% “confidence level”, met heel grote zekerheid wat betreft de initiatieven voor de eerste maanden, en ruimte voor nieuwe impulsen naar het einde toe.

Bedankt voor het gesprek, Didier. We kijken uit naar de toekomst!

Wil je graag weten welke nieuwigheden eraan zitten te komen? Kom naar Work Smarter en verneem het uit eerste hand!