Projectmanagement in de bouwsector met 'the lean method'

Met een klantgerichte mindset richt je je op een goede relatie met alle stakeholders. Je begrijpt dat de waarde van een project meer om het lijf heeft dan een gedetailleerde planning of snelle uitvoering.
20170517 Project Management Construction inline

Waarde voor klanten creëren

Het gaat niet alleen om wat de klant wil, maar vooral over waarom de klant het wil. Door hen beter te begrijpen, kan je beter advies bieden en de verwachtingen aansturen. Je kan de communicatie in stand houden met behulp van interne en externe rapporten, gaande van de status van elke taak tot de gebruikte materialen. Door hen systematisch op de hoogte te brengen, beperk je drastisch jouw ongewenst telefoon- en mailverkeer… en ondertussen blijft iedereen goed geïnformeerd en tevreden.

Vastberaden om een nog betere projectmanager te worden? Lees ons e-book over projectmanagement en krijg meer praktische tips.

20170517 Project Management Construction inline 2

Een wendbaar werkproces

Allestot in detail plannen klinkt als een goede en gestructureerde manier van werken. Maar dat is het niet, of toch niet volgens de lean methode. Een flexibele planning is noodzakelijk: je legt enkel de belangrijkste milestones vast en kiest een logische volgorde voor de verschillende taken. Zo weet je met een wendbaar schema ook wel op voorhand dat je niet zal beginnen verven voor de elektriciteit is geplaatst.

Het grote voordeel? Bij problemen kan je projecten meteen bijsturen waar nodig. Met de lean methode ga je ervan uit dat een werkproces voortdurend geoptimaliseerd kan en moet worden. Door de stappen van de methode steeds opnieuw te herhalen, blijf je onnodig werk reduceren.

Flexibel communiceren

De klantervaring gaat er flink op vooruit met behulp van correcte en doorlopende communicatie. Ook discussies tussen medewerkers kunnen grotendeels vermeden worden door op voorhand duidelijke afspraken te maken.

Een flexibele werkmethode staat goede communicatie niet in de weg. Door de stappen van je lean proces te herhalen kan je jouw planning, materiaal en werkkrachten beter inschatten. Bovendien wordt de inbreng van medewerkers aangemoedigd. Als ze actief meedenken over mogelijke problemen en oplossingen, is de kans groot dat ze meer verantwoordelijkheid opnemen en zich daardoor extra inzetten om bepaalde taken af te krijgen.

Jezelf blijven verbeteren als projectmanager

Met de lean methode blijf je jezelf voortdurend evalueren. Door kritisch te zijn voor jezelf en voldoende flexibiliteit aan de dag te leggen, kan je snel projecten bijsturen om er zoveel mogelijk waarde uit te halen. Zo blijf je nieuwe manieren vinden om jezelf te verbeteren en verlies te beperken.

Natuurlijk heeft elk project een specifieke aanpak nodig, maar met behulp van een paar algemene richtlijnen kan je op korte tijd meer inzicht verwerven en ondertussen de communicatie tussen alle stakeholders versterken.

Ga dus niet van start met lean project management zonder de verwachtingen van alle betrokken partijen uitgebreid te bespreken. Waarde creëren is dus met stip het eerste punt dat je gaat aanpakken om een succesvol bouwproject op te starten.

Meer waarde volgt uit verschillende aspecten van de lean methode: minder verspilling, minder kosten, hogere kwaliteit, meer flexibiliteit, betere inschattingen, meer engagement van medewerkers en een hogere klanttevredenheid zijn duidelijk interessante voordelen om voor lean project management te kiezen in de bouwsector.

  • 16/07/2017
  • Laatst gewijzigd op 15/04/2024

Gerelateerde blogposts