Online e-mailadressen vinden, hoe doe je dat? En mag je ze zomaar gebruiken?

Je wil snel e-mailadressen vinden om ze in te zetten als sales- of marketingtool. Waar kan je terecht als je online mailadressen wil zoeken? Enkele handige tools en tips voor wie op zoek is naar e-mailadressen, plus advies over hoe je ze mag gebruiken.

E-mailadressen vinden en gebruiken: mag dat zomaar?

Voor je al te enthousiast in onze tips om e-mailadressen te vinden duikt, eerst even dit. E-mailadressen zijn persoonsgegevens en vallen dus onder de GDPR-wetgeving. Die bepaalt dat je geen e-mails mag versturen met een commerciële boodschap tenzij de ontvanger daar uitdrukkelijk zijn of haar toestemming voor gaf.

E-mailadressen waarin geen naam voorkomt, bijvoorbeeld een info@-mailadres, vormen daarop een uitzondering. Mailen naar een bestaande klant mag ook, op voorwaarde dat je diens e-mailadres kreeg via de aankoop van een dienst of product. Bovendien moet hij zich op elk moment kunnen uitschrijven.

Ons advies: vraag toestemming voor je een adres toevoegt aan je e-maillijst en voorzie altijd een uitschrijflink in je direct mailings.

Optimaliseer je verkoopproces

Sales is belangrijk binnen elke onderneming. Of je nu sneller deals wil sluiten, meer leads in klanten wil converteren of gewoon meer wil verkopen: al je medewerkers halen voordeel uit een geoptimaliseerd verkoopproces.

Hoe zoek je e-mailadressen online?

Netwerkevents waar je visitekaartjes uitwisselt zijn een prima manier om e-mailadressen te verzamelen. Het loont ook de moeite om je bestaande contactenlijst te controleren. Misschien heeft de persoon die je probeert te bereiken jou of je collega’s ooit zelf gecontacteerd.

Een andere voor de hand liggende manier om op zoek te gaan naar e-mailadressen, is online:

  1. Via sociale media
    Soms vermelden prospects hun e-mailadres op Facebook - in de About-tab - of op LinkedIn. Je LinkedIn-connecties kan je trouwens downloaden in een bestand en zelfs rechtstreeks toevoegen aan je contacten in Teamleader.
  2. Via Twitter
    E-mailadressen worden weleens vermeld in tweets. Via de geavanceerde zoekfunctie kan je iemands tweets doorzoeken op woorden als “email”, “contact”, “at” of “dot” enz.
  3. Via de mailinglijst van je prospect
    Om nieuwsbrieven en direct mails te versturen, gebruiken bedrijven vaak een persoonlijk e-mailadres. Door je aan te melden en eventueel te reageren op iets dat je las, kan je proberen contact te leggen met je prospect.
  4. Via een algemeen e-mailadres of online contactformulier
    Bedrijfswebsites hebben meestal een contactpagina waar je een algemeen e-mailadres of op z’n minst een contactformulier vindt. Gebruik het om iemands persoonlijke e-mailadres te vragen of doe een gok op basis van de structuur van het generieke e-mailadres.
  5. Google en andere zoekmachines
    Een open deur, maar wel het proberen waard. Zoek op Google de naam van de persoon die je wil bereiken + e-mail. Via zoekmachines zoals DuckDuckGo kan je alle e-mailadressen opzoeken die voor een bepaalde domeinnaam bekend zijn via “@domeinnaam.com”.
  6. Via online tools
    Er bestaan ook een heleboel online tools die het werk voor jou doen. Sommige tools gebruik je gratis, met andere kan je maandelijks voor een vaste prijs een bepaald aantal e-mailadressen zoeken.

Tools om e-mailadressen te zoeken

Tools om e-mailadressen te zoeken werken allemaal min of meer op dezelfde manier. Je vult de naam en de website in van de persoon die je wil contacteren, de tool gaat vervolgens op zoek naar het juiste adres. Een kort overzicht.

Name2Email: een gratis Chrome-extensie, te gebruiken zonder beperking.

Clearbit Connect: een gratis extensie voor Gmail en Outlook met een maximum van 100 zoekopdrachten per maand.

Voila Norbert: deze tool kan je gratis testen met maximum 50 zoekopdrachten. Vanaf 49 dollar per maand kan je tot 1.000 e-mailadressen opzoeken.

Getmail.io biedt je elke maand 10 gratis zoekopdrachten. Als je betaalt, kan je elke maand 300 adressen opzoeken voor 49 dollar.

Find That Email werkt ook met een beperkt aantal (maximum 50) gratis zoekopdrachten. Je betaalt er 29 dollar per maand als je maandelijks 500 of meer e-mailadressen wil opzoeken.

FindThatLead is een tool voor wie grote aantallen e-mailadressen online wil vinden. Voor 49 dollar per maand kan je 5.000 zoekopdrachten uitvoeren, met 50 gratis searches per maand.

Zelf een e-mailbestand opbouwen

Een andere - vaak meer duurzame en efficiënte - manier om een e-mailbestand op te bouwen, is om mensen zelf te laten intekenen voor je nieuwsbrief en andere direct e-mails. Vraag bijvoorbeeld hun e-mailadres in ruil voor e-books, webinars, sjablonen of andere interessante content en vergeet niet om hun expliciete toestemming te vragen voor (commerciële) mailings.

CRM-tools zoals Teamleader helpen je om je contactenlijst, die je zo zorgvuldig opbouwde, te beheren. Alle gegevens - inclusief de communicatiegeschiedenis en zelfs opt-ins voor je nieuwsbrief - bewaar je op één centrale plaats, toegankelijk voor jou en je collega’s. Benieuwd hoe dat werkt? Je kan onze software twee weken gratis testen, zonder kredietkaart of aankoopverplichting.

Geschreven door Robin Van Cleemput

Gerelateerde blogposts