ONDERZOEK: de economische heropleving lijkt te stagneren

Ook dit kwartaal konden we het niet laten: Teamleader is in haar data gedoken om te peilen naar de economische situatie voor kmo’s in ons land, voornamelijk zij die actief zijn in de zakelijke dienstverlening en bouwsector. In totaal ging het om zo’n 4.000 bedrijven. Wat blijkt uit onze data? In het derde kwartaal van 2021 lijkt de economische heropleving te stagneren.

Het gefactureerde bedrag daalt

“In 2020 werd via Teamleader 4,4 miljard euro aan facturen uitgestuurd – goed voor bijna 1% van het Belgisch bruto binnenlands product. Teamleader heeft dus een goed beeld op het economisch reilen en zeilen in België,” zegt onze CEO Jeroen De Wit.

Tijdens het derde kwartaal van 2021 factureerden Belgische bedrijven voor zo’n EUR 817 miljoen via Teamleader. Dat was vorig jaar nog EUR 1,1 miljard. De cijfers liggen ook 12,6% lager dan in het tweede kwartaal en zelfs 34% lager dan in het eerste kwartaal van dit jaar. De data tonen aan dat er een einde komt aan de economische groeispurt. Die trok zich in het derde kwartaal van 2020 op gang en zette zich door tot het einde van het eerste kwartaal van 2021.

Barometer graph 04

Voor de sector van de zakelijke dienstverlening valt de schade veel beter mee. Het totaalbedrag aan facturen ligt slechts 0,5% lager tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling van de economische activiteit is dus voornamelijk toe te schrijven aan de bouwsector. Daar daalt de economische activiteit met maar liefst 10% in vergelijking met vorig jaar.

“Onze data bevestigen wat we elders zien. Zo werden er in de Verenigde Staten veel minder jobs gecreëerd dan eerder gehoopt. Ook de Duitse industriële productie daalde sterk in het derde kwartaal. Een groot deel van deze daling is te wijten aan de verstoringen in de globale toeleveringsketen voor o.a. de bouwsector. De dienstensector lijkt onaangetast en dat stemt ons hoopvol. Want dat betekent dat de opleving zich ook in de bouwsector kan hervatten zodra de knelpunten verdwijnen,” aldus De Wit.

Op het onder controle krijgen van de pandemie volgde een sterke economische heropleving. Die groeispurt brengt uitdagingen met zich mee. Grote tekorten op de arbeidsmarkt, stijgende grondstofprijzen door schaarste, logistieke knelpunten binnen de bevoorradingsketen, enz. “Wanneer ik echter spreek met onze ondernemers dan is hun drive onveranderd,” zegt De Wit, “Zo zetten zij nog meer in op digitalisering om toch groei te creëren. Dat positivisme wordt ook weerspiegeld in het percentage op tijd betaalde facturen. Met 44% in september blijft die economische indicator relatief stabiel.”

Minder toegevoegde deals

Barometer graph 01

Dat het einde van de groeispurt zich inzet zien we ook in het aantal toegevoegde deals. Voor de sector van de zakelijke dienstverlening daalt het aantal toegevoegde deals met 12% in vergelijking met het tweede kwartaal van 2021. De cijfers liggen zelfs iets lager in vergelijking met het derde kwartaal vorig jaar. Voor de bouw daalt het aantal toegevoegde deals met maar liefst 27% in vergelijking met het tweede kwartaal van 2021. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar daalt dat cijfers zelfs met 18%.

Omzetgroei neemt drastisch af

Barometer graph 02
Barometer graph 06

De omzetgroei voor de dienstensector is in het derde kwartaal amper gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Zo stellen we in juli een stijging vast met 0,58% in vergelijking met juli vorig jaar. Terwijl we in augustus 2021 nog een stijging zien van 2,76% in vergelijking met augustus vorig jaar, zien we dat dat cijfer voor september 2021 met maar liefst 5% lager ligt dan september vorig jaar. Voor de bouwsector liggen de cijfers nog veel lager. Zo daalt in september 2021 het omzetcijfer met maar liefst 13% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Betaaltermijnen stabiel

Barometer graph 05

Het percentage op tijd betaalde facturen ligt onder de helft maar blijft stabiel. Dat voor zowel de sector van de zakelijke dienstverlening als de bouwsector. Opvallend, sinds september vorig jaar ligt dit percentage voor de bouwsector steevast structureel lager dan de dienstensector (tot zelfs 5% lager in september 2021).

  • 28/10/2021
  • Laatst gewijzigd op 17/07/2023

Gerelateerde blogposts