Zo maak je de ideale offerte: voorbeelden en templates

Met een overtuigende offerte verkoop je sneller en meer. Dat wil je niet laten liggen, toch? Ontdek wat er in je offerte moet staan en hoe een sterke offerte eruitziet. Zoek je een goed offerte voorbeeld? Gebruik dan onze offerte templates om een offerte te maken. Je kan zelfs kiezen tussen een algemene offerte template of een offerte template speciaal voor jouw sector. 

Tip: met Teamleader Focus maak je professionele offertes in minder dan twee minuten. Dat is stukken sneller dan je concurrent! Je voorziet je offerte eenvoudig van je eigen logo, kleuren en lettertype. Wordt je offerte bekeken of ondertekend? Dan krijg je een melding zodat je direct aan de slag kan. Zo sluit je deals sneller én efficiënter. Probeer het 14 dagen zelf. Zonder te betalen en zonder kredietkaart.

Wat moet er in je offerte staan?

Een correcte, professionele offerte bevat de volgende elementen:

  • Naam, bedrijfsnaam en adres van je bedrijf (eventueel ook telefoonnummer en e-mailadres)
  • Status en rechtsvorm van de vennootschap
  • Btw-nummer
  • Naam en adres van de klant
  • Datum en geldigheidsduur van de offerte
  • Prijs van de offerte
  • Begindatum en geschatte duur van de geleverde dienst
  • Opsplitsing en beschrijving van de geleverde diensten (hoeveelheid en prijs per eenheid),
  • Uurloon of vaste prijs voor arbeid
  • Eventueel: verplaatsingskosten
  • Totaal te betalen bedrag (exclusief en inclusief btw) met de verschillende btw-tarieven

Download je algemene offerte voorbeeld

Deze offerte template kan je gratis downloaden. Pas de offerte aan met je eigen gegevens.

Standaardofferte voorbeeld

Deze template van een standaardofferte biedt ruimte voor een inleidende tekst, een duidelijke tabel voor je artikelen en het standaard handtekeningveld.

Download standaardofferte voorbeeld

Zelf een offerte maken: download een offerte voorbeeld voor jouw sector

Om het je nóg makkelijker te maken, hebben we zelfs offerte voorbeelden voor verschillende sectoren klaarstaan. Ben je een schilder of fotograaf? Of werk je in de bouw of met zonnepanelen? Dan zit je helemaal goed. Download de template en je kan direct aan de slag. Liever een voorbeeld van een Engelse offerte? No problem, we’ve got you!

Vergeet niet je offerte aan te passen met de juiste gegevens én het juiste btw-tarief.

Voorbeeld offerte zonnepanelen

Deze template van een offerte voor zonnepanelen houdt rekening met de btw-regeling voor zonnepanelen. Is er voor jouw situatie toch iets anders van toepassing? Geen punt, je past het makkelijk aan. 

Download offerte zonnepanelen voorbeeld

Voorbeeld offerte bouw

Een overzichtelijke template met ruimte voor materiaalkosten, arbeidskosten en voorrijkosten. Dit zorgt voor een helder kostenplaatje voor je klant, zodat er sneller getekend kan worden.

Download offerte bouw voorbeeld

Voorbeeld offerte schilder

Deze template laat zien hoe je als schilder je offerte kan opsplitsen in verschillende categorieën zodat je een helder aanbod doet. Ook is er een aparte kolom voor de kleurcodes van je verf zodat daar geen verwarring over kan ontstaan.

Download offerte schilder voorbeeld

Voorbeeld offerte fotograaf

Deze template is ook geschikt als je in de dienstverlening werkt. Kort en krachtig!

Download offerte fotograaf voorbeeld

Voorbeeld Engelse offerte

Doe je zaken met klanten in het buitenland? Vaak moet je dan je offerte ook in het Engels opstellen. Daarom hebben wij onze standaardofferte ook in het Engels gemaakt.

Download voorbeeld Engelse offerte

Offerte maken met Word vs. een offerteprogramma

Veel ondernemers starten het maken van de offertes met Word of Excel. Begrijpelijk, want veel mensen hebben dit programma al en zijn er bekend mee. Zolang je nog niet zoveel offertes per maand opstelt of je aanbod overzichtelijk is, zal dat waarschijnlijk ook zonder problemen gaan.

Maar het opstellen van offertes in Word of Excel heeft wel een aantal nadelen. Zo houdt het programma geen rekening met de opeenvolging van je offertenummer, wordt de btw niet automatisch berekend en moet je alle (klant)gegevens handmatig invoeren. Dat kost veel tijd en de kans op fouten is behoorlijk hoog. Want waar mensen werken, worden fouten gemaakt.

Een groot concurrentievoordeel dankzij offerte software

“Teamleader Focus bespaart me heel wat inefficiëntie, frustratie en tijd. Sommige concurrenten wijden elke week een volle dag aan offertes maken; bij mij verloopt dat een stuk sneller. Dat is een gigantisch concurrentievoordeel.”
Laurent Debaere, oprichter en zaakvoerder Berdea


Een offerteprogramma is de perfecte oplossing

Met een offerteprogramma zoals Teamleader Focus:

  • Maak je snel en makkelijk professionele offertes. Inclusief je eigen logo, kleuren en lettertype. Je algemene voorwaarden voeg je eenvoudig toe aan je offerte. 
  • Zijn je offertes automatisch genummerd. Zo worden er nooit meer fouten gemaakt in de opvolging en hoef je niet meer op te zoeken bij welk offertenummer je ook alweer was gebleven. 
  • Wordt het btw-bedrag direct berekend. Dag rekenmachine, hallo snel en efficiënt werken. 
  • Worden jouw bedrijfsgegevens en die van je klant automatisch ingevuld. Dat betekent: minder typewerk, meer tijdwinst en een veel kleinere kans op fouten. Een driedubbele win dus. 
  • Krijg je een notificatie als jouw klant de offerte bekijkt, feedback geeft of de offerte online ondertekent. Zo kan je altijd en overal direct in actie komen. 
  • Kan je de offerte in twee klikken omzetten in een factuur. Nog meer tijd bespaard! 

Het grootste voordeel van offertesoftware zit dus in de tijdwinst én de lagere kans op menselijke fouten. Zo werk je sneller, efficiënter en beter. Voor Teamleader Focus kunnen we het zelfs in cijfers uitdrukken: Teamleader-gebruikers verkopen 23% meer en 35% sneller! Dat wil jij toch ook? Probeer het nu zelf met een gratis proefperiode van 14 dagen. 

Geschreven door Robin Van Cleemput

Gerelateerde blogposts