Digitalisering troef in crisistijden

Het zijn uitdagende tijden voor ondernemers, what’s new? Dat de weerbaarheid van ondernemers op de proef wordt gesteld, wisten we al. Maar uit het onderzoek 'What's next?' dat onderzoeksbureau iVox de afgelopen weken uitvoerde in opdracht van Teamleader, blijkt nu ook dat 60% van de ondervraagde Vlaamse ondernemers onzeker is over hun toekomstplannen. Dat is maar liefst de helft meer dan in 2017, wanneer we eenzelfde studie lieten uitvoeren.

Maar dat wil niet zeggen dat ondernemers niet met de toekomst bezig zijn: 29% geeft aan élke dag na te denken over de volgende grote stap, 23% wekelijks en 31% maandelijks. Slechts 17% denkt minder vaak na over hun toekomstplannen. In 2017 dachten ze daar wel frequenter over na (44% dagelijks). Wat hen vandaag tegenhoudt? Te weinig ondersteuning, de moeilijkheid om prioriteiten te stellen en een gebrek aan tijd of financiële middelen.

What s Next Numbers 02

Inzetten op digitalisering

Maar toekomstplannen – ook wanneer die toekomst onzeker is – zijn belangrijk. Heel wat ondernemers geven namelijk aan dat de genomen stappen in het verleden doorslaggevend zijn geweest voor de huidige situatie van hun onderneming. De belangrijkste veranderingen voor ondernemers tot nog toe zijn: diensten/processen digitaliseren (57%), het kapitaal van het bedrijf verhogen (55%) en een nieuw product of dienst lanceren (50%).

Hoewel die verschillende veranderingen wel in belang zijn afgenomen ten opzichte van 2017, blijven ondernemers inzetten op digitalisering. Ook in de huidige onzekere economie. Jeroen De Wit verklaart:

Whats Next Numbers 06 CORR
What s Next Numbers 07
Digitalisering leidt tot een efficiëntere en snellere manier van werken, waardoor ondernemers dan weer kosten kunnen besparen. En dat is cruciaal in de huidige situatie waarbij alle ondernemers hun kosten zien stijgen en moeite hebben om vacatures in te vullen.

Voorzichtigheid voor alles

Een (gestegen) minderheid schiet in een kramp: dubbel zoveel ondernemers geven aan dat ze hun activiteit willen afbouwen door bijvoorbeeld personeel te ontslaan of door bedrijfstakken te verkopen (2017: 6%; 2023: 15%). Het aantal ondernemers dat de verkoop van hun gehele bedrijf overweegt, neemt ook toe. In 2017 was dat nog 11%, in 2023 stijgt dat naar 17%. De oorzaken daarvan liggen opnieuw bij de huidige economische situatie: inflatie, automatische loonindexering en gestegen werkingskosten. Ter vergelijking, 2017 werd juist gekenmerkt door een versnelde wereldwijde economische groei en records op de aandelenmarkten.

Ongebreidelde ambitie

Ondernemers zijn voorzichtiger geworden: investeringen worden on hold gezet of aanwervingen gaan niet door. Maar ondanks die onzekerheid zien we vooral ook ongebreidelde ambitie. 7 op 10 ondernemers gaat voor groei in 2023. En net die spirit moet ons leiden in onze beslissingen en onze bedrijfsvoering.

Durf te vragen

Onzekerheid of niet, ondernemers blijven niet stilzitten. Om hun volgende stap te bepalen en zich voor te bereiden op veranderingen, winnen ondernemers massaal advies in. Opvallend is dat de meeste ondernemers advies vragen aan hun partner (2017: 71%; 2023: 63%) of medewerkers (2017: 59%; 2023: 62%). Maar professionele adviseurs (2017: 28%; 2023: 40%) en klanten (2017: 20%; 2023: 30%) worden, vaker dan in 2017, betrokken bij de besluitvorming. Financiële implicaties berekenen en verschillende scenario’s uitdenken, zijn de populairste manieren om zich voor te bereiden op grote veranderingen. Ondernemers zien dus duidelijk de noodzaak om hun beslissingen op een goed onderbouwde manier te nemen, zowel financieel als strategisch.

We mogen niet vergeten dat de helft van de Fortune500 bedrijven ontstonden tijdens een periode van recessie. Google, HP, FedEx. Ze deden het allemaal. Ook Teamleader werd opgericht in 2012 – in volle eurocrisis. Het is aan de ondernemers om met opgeheven hoofd vooruit te kijken: door vastberaden en ambitieus te blijven, door anderen mee te trekken en door te blijven investeren. Bij Teamleader geloven we alvast in de maakbaarheid van de toekomst.

  • 27/01/2023
  • Laatst gewijzigd op 07/08/2023

Gerelateerde blogposts