Data en analytics? Een must voor groei bij Springbok

Creatieve teams, pittige brainstorms en waanzinnige campagnes: ze zijn lastig te rijmen met strakke afspraken, systemen, data en analytics. Dat hebben we in Agency Life wel vaker verteld. “En toch investeert elk agency met groei-ambities best in gecentraliseerde data en analytics”, weet Erwin Hendriks, Managing Director van Springbok.

 

Ook te beluisteren op:

Podcastfan? Jij vraagt, wij draaien: beluister hier de Agency Life podcast met Erwin.

Zeggen dat digitaal agency Springbok in 2022 volop ‘knalde’ is een understatement. Ze sloegen de handen in elkaar met Dawn en Make Sense, trokken een hoop nieuw talent aan, toveren momenteel een kerk om tot hoofdkantoor, en, jawel, groeien als kool. Erwin is stellig: “Zonder een centraal work management systeem en data analytics zou dat nooit lukken.”

Zonder een centraal work management systeem en data analytics zou Springbok nooit staan waar het nu staat.
Erwin Hendriks, Managing Director van Springbok

Van Excel naar de cloud

De vlag ‘Springbok’ wappert vandaag boven 11 verschillende labels en entiteiten. Die werken allemaal centraal samen in Teamleader Orbit. Alle data – over projecten, budgetten, tijdsregistraties en meer – zitten dus in één systeem. Daarboven ligt een laag business intelligence via tools als Google Data Studio en Looker, om nog diepgaandere inzichten te verzamelen.

Maar dat is natuurlijk niet altijd zo geweest. Erwin herinnert zich nog de dagen van USB-sticks, lastig versiebeheer en Excel. Daarna kwamen de eerste losse tools en systemen. “We maakten al snel de keuze om die op een centrale manier in te richten, steeds verder te digitaliseren en naar de cloud te brengen.”

Eén enkele versie van de waarheid

De vraag naar meer data-inzichten en centralisatie kwam er vanuit de driehoek head of operations, controlling en IT, legt Erwin uit: “Operations en finance wilden heldere inzichten in kosten, winst, marges, enz. over alle bedrijven en entiteiten heen. Op technologisch gebied hadden we de juiste tools nodig om efficiënt samen te werken en ons groeiende bureau te kunnen aansturen.”

Operations en finance wilden heldere inzichten in kosten, winst, marges, enz. over alle bedrijven en entiteiten heen. Op technologisch gebied hadden we de juiste tools nodig om efficiënt samen te werken en ons groeiende bureau te kunnen aansturen.
Erwin Hendriks, Managing Director van Springbok

5 redenen om voor gecentraliseerde data en analytics te gaan

Hoe Springbok de vruchten plukt van dat centrale systeem, dat legt Erwin in detail uit in onze Agency Life-podcast. Wij vatten zijn verhaal samen in 5 overtuigende voordelen:

  1. Vergelijk appels met appels: Gebruikt iedereen hetzelfde systeem, dan hanteer je voor alles dezelfde definities. Kosten zijn kosten. Omzet is omzet. Zonder discussie. Zo bekijk je alles door dezelfde bril.
  2. Ban frustratie uit je administratie: Uniforme afspraken en gebruiksvriendelijke systemen maken het leven van iedereen in je agency makkelijker – van boekhouding, projectmanagers en strategen tot creatieven.
  3. Leg je klanten in de watten. Je stelt sneller offertes op, rekent altijd de juiste tarieven aan, hebt zicht op een realtime-klantgeschiedenis, maakt minder fouten en antwoordt sneller op elke klantvraag.
  4. Neem een voorsprong. Je kijkt niet langer enkel achteruit maar ook vooruit. Dankzij het realtime-inzicht in kosten en performance speel je korter op de bal, maak je de juiste keuzes en kun je de business beter sturen.
  5. Sta stevig in je schoenen bij overnames en partnerships. Inzicht krijgen in opportuniteiten of onderhandelen over een overname is lastig op basis van een spreadsheet. Waag je je op het M&A-pad, zorg dan dat je heldere cijfers kunt voorleggen. Die geven vertrouwen.
Het leven in een agency is zoveel makkelijker als je appels met appels kunt vergelijken en kunt vooruitkijken naar wat komt.
Erwin Hendriks, Managing Director van Springbok

Brutally honest: voluit voor duurzaamheid

Dan is er nog dit: Springbok zet zichzelf in de markt als ‘brandtech-agency voor een duurzame toekomst’ en wil daar heel transparant over communiceren. En ja, ook daar speelt een lichte obsessie voor centrale data en analytics in hun voordeel.

Erwin: “We weten helder in welke markten en bij welke klanten we business doen en kunnen onze ecologische voetafdruk berekenen. Zo maken we duurzame keuzes. Een klant die ons graag elke week op zijn kantoor ziet in Groningen wordt dan misschien minder interessant dan een iets kleinere klant waar we met de fiets naartoe kunnen. Door dat actief te bespreken, kunnen we stap voor stap een gedragsverandering teweegbrengen.”

Hoe krijg je dat gedaan?

Denk je bij het lezen van al die argumenten: mooi, maar hoe krijg ik dat in hemelsnaam voor elkaar? Geen paniek, ook Springbok heeft soms moeite om iedereen in hetzelfde bad te krijgen. Opleidingen, begeleiding, change management en open communicatie helpen. En medewerkers worden vooral fan door de systemen te gebruiken, zodat ze de voordelen ervaren, aldus Erwin. “Niemand houdt echt van administratie, maar slimme tools helpen om sneller, beter en makkelijker te werken. Dat maakt het leven voor iedereen leuker.”

Ook interessant