Cashflow: wat is het en hoe bereken je het?

Als het op de stuivers en dukaten aankomt, is de cashflow de motor die je onderneming op snelheid houdt. Wat is de cashflow, waarom is die zo belangrijk en hoe bereken je het? Niet te missen info in een notendop, mét rekenvoorbeelden!

Wat is de cashflow?

De cashflow - ook wel kasstroom genoemd - is de som die je onderneming werkelijk verdient over een bepaalde periode. Anders gezegd: het verschil tussen het geld dat binnenkomt en buitengaat. Je cashflow kan dus positief (feest) of negatief (bummer) zijn.

In het eerste geval ben je in staat om je financiële verplichtingen op korte termijn na te komen. Denk aan je lening aflossen, leveranciers betalen, loonkosten storten … Er is kortom geld in de kassa op het moment dat je er nodig hebt. En in een ideaal scenario kan je zelfs investeren.

Een negatieve cashflow is slecht nieuws. Je onderneming geeft dan meer geld uit dan dat er binnenkomt. Op lange termijn kan je je schulden niet meer afbetalen waardoor je in de problemen komt.

Kortom: de cashflow is als de olie van je Lada, Peugeot of Bugatti. Zolang er voldoende is, loopt alles gesmeerd. Maar zonder olie, duurt het niet lang voor je op de pechstrook schoorvoetend de takeldienst belt in je fluohesje.

Cashflow versus winst

De beste graadmeter voor de financiële gezondheid van je onderneming is niet de winst, maar wel de cashflow. Winst wijst namelijk op het verschil tussen opbrengsten en kosten. Maar niet elke kost is een uitgave voor je bedrijf.

Stel dat je bij je opstart een pand, wagen en machines hebt gekocht. Al deze zaken dalen jaarlijks in waarde en knibbelen aan je winst. Maar afschrijvingen betekenen geen uitgaven voor je onderneming, waardoor je ze wel bij je cashflow mag rekenen.

Nog op zoek naar manieren om je cashflow gezond te houden? Die ontdek je in onze workshop op Work Smarter.

Daar leer je hoe je met features als automatische betaalherinneringen of QR-codes op je facturen een pak sneller betaald wordt.

Hoe bereken je de cashflow?

Je berekent de cashflow met een simpele formule. De nodige bedragen vind je in de resultatenrekening van je onderneming.

Cashflow = nettowinst na belasting + de afschrijvingen

Voorbeeld: 25.000 euro winst na belastingen in 2019 + 10.000 euro afschrijvingen in 2019 = 35.000 euro cashflow.

De vrije cashflow geeft een nog beter beeld van je onderneming: je beschikbare cashflow die overblijft als je je kapitaalaflossingen aan de bank er aftrekt.

Vrije cashflow = cashflow - betalingen aan de bank

Voorbeeld: 35.000 euro cashflow - 12.000 euro kapitaalaflossingen aan de bank = 23.000 vrije kasstroom. Na afbetaling van de leningen heeft je onderneming 23.000 euro over om rekeningen te betalen of investeringen te doen.

NL Blog Calculate Cash Flow inline 2 2x

Kan je je cashflow bijsturen?

Een negatieve cashflow hoeft niet meteen een drama te zijn. Als je bijvoorbeeld net een grote investering hebt gedaan, is dat een aanzienlijke uitgave die op termijn – hopelijk – meer inkomsten oplevert. Is de cashflow echter te lang negatief, moet er een alarmbelletje gaan rinkelen.

Gelukkig kan je de cashflow op verschillende manieren bijsturen. Een cruciale maatregel – ook bij een positieve cashflow – is de optimalisatie van je verkoopproces. Offertes opvolgen, kosten in kaart brengen en tijdig facturen vorderen zijn daarbij essentieel.

Klinkt als een berg werk, we know. Maar je hoeft het niet in je eentje te doen. Een tool zoals Teamleader helpt je op weg. Niet alleen stel je in enkele klikken online offertes op, je volgt moeiteloos projecten op en ook digitaal factureren is is een eitje. Bovendien bundelt Teamleader ook crm in dezelfde een tool.

Grip op je cashflow als projectmanager

Als projectmanager wil je niet alleen je projecten op tijd afronden, maar ook binnen budget blijven. Dat draagt bij aan een positieve cashflow en dus het succes van het bedrijf. Er zijn prachtige projectmanagementtools waarmee je de planning, deadlines en te leveren prestaties in de gaten houdt. Maar je hebt daarmee geen inzicht in het budget. Dus hoe zorg je er nu voor dat je ook de winstmarge in de gaten houdt?


Met een projectmanagementtool als Teamleader Focus is je planning gelinkt aan je budget en vice versa. Wijzigt er iets in je planning, zoals een deadline? Teamleader Focus berekent de invloed daarvan op je budget en winstmarge. Ook zie je direct of je nog binnen de geschatte uren en kosten blijft. Ideaal. Zo heb je tijdens iedere fase van het project een volledig overzicht van de planning én laat je de winst niet wegstromen. Kom maar op met die positieve cashflow!

Benieuwd naar Teamleader? Probeer het 14 dagen uit, helemaal gratis en zonder kredietkaart. Pinky swear.

  • 11/09/2020
  • Laatst gewijzigd op 12/04/2024

Gerelateerde blogposts