Op bezoek bij Zulte Waregem: "Het voetbal staat open voor verandering."

Tijd voor een nieuw partnerverhaal: SV Zulte Waregem alias Essevee brengt ons in de hoogste voetbalklasse. Want topsport lukt niet zonder een professionele aanpak, zeker nu de lat voor veel clubs hoger moet. Essevee draait rond passioneel voetbal met bewuste aandacht voor jong talent. De club doorbreekt grenzen: toen op geografisch niveau, vandaag op vlak van innovatie. Flexibiliteit scoort, aldus commercieel manager Tyas Kastelijn: "Klanten boeken desnoods op de wedstrijddag een arrangement op maat."

Beredeneerde overstap

Zo'n service vraagt investering: "We wisten allang dat het efficiënter kon. Maar het was hard zoeken naar een systeem dat je grondig kan aanpassen aan de eigen behoeften." Sales officer Kenny Provyn knikt: "Een andere voorwaarde was dat onze vertegenwoordigers er zelfstandig mee konden werken. Niet makkelijk: sommigen kregen maar een beperkte computeropleiding. Het was sowieso aanpassen om het papieren tijdperk achter zich te laten." Tyas: "Uiteindelijk gingen ze overstag, ook omdat de club meer cashflow kreeg dankzij Teamleader's automatische facturatie. Of omdat discussies rond deals onmogelijk werden: voortaan zat alles mooi in het systeem."

Stappen schrappen

De transfer was een zaak van moeten: "Dat was wennen, maar ze krijgen meer verantwoordelijkheid en dat motiveert." Kenny: "Idem voor ons trouwens. Het feit dat alles online loopt betekent dat we niet meer moeten tussenkomen. Hoewel we het op de voet blijven volgen (lacht)." En qua tijdsbesteding? Tyas: "Door Teamleader schakelden we nodeloze stappen uit, zodat er ruimte ontstaat voor opvolging en rapportering. Het aantal diners per wedstrijd, perfect getimede rappels, volledige klantgegevens altijd bij de hand…" Kenny: "Vroeger stak ik de bestelbon manueel in Office, nadien ging hij naar het onthaal voor de tickets, gevolgd door de facturatiedienst, enzovoort."

Kort op de bal

Modern voetbal is een onderneming. Tyas: "Ons interne TV-kanaal, stadionboodschappen, diners of groepsabonnementen, alles wat b2b is zit in het systeem." Veel producten en dus veel prijzen. Kenny: "Ik was even zoet met het invoeren, maar nu hebben onze financiële mensen meteen het juiste bedrag. Klanten ontvangen automatisch hun bestelbon en de bevestiging belandt bij de facturatie én het onthaal. Bovendien is er een directe koppeling met het boekhoudpakket." Tyas: "Gelukkig maar. In het voetbal heb je veel variabelen die de druk plots opvoeren, zoals de bekercompetitie, de diverse seizoenen…"

Leren van elkaar

Beide heren focussen nu op de opleiding. Kenny: "3 vertegenwoordigers raken wegwijs in het systeem, 1 werkt er al een tijdje voltijds mee. Het is frappant hoe dat vlot, ze geven zelfs bruikbare suggesties." Tyas glimlacht: "Natuurlijk staat het mooi om hiermee te pionieren, maar ik denk dat de hele voetbalwereld openstaat voor verandering. We geven trouwens een kleine presentatie aan enkele clubs." Kenny: "Lap, straks mogen we hen nog opleiden (beide lachen)." Tyas: "Onze vertegenwoordiger vond het een logisch pakket, ik sluit me daar volmondig bij aan."

Geschreven door Robin Van Cleemput
  • 23/04/2015
  • Laatst gewijzigd op 12/02/2024

Gerelateerde blogposts